2009. június 30., kedd

Holnap PECS tanulás!

Kosári fintorgó.....


....kosári gyanakvó (belógó Rebekával).....


... és kosári bambula!

(A képek még az unokatesóméknál készültek a múlt héten!)



Holnap 11 órára megyünk a Vadaskertbe a Csillához PECS-et tanulni.
Remélem minden jól fog menni. Már összekészítettem a kedvenc nasikat és játékokat, nehogy reggel elfelejtsek valamit.
A Rebekát is visszük magunkkal, mert nem tudtuk megoldani a felügyeletét. Ezt csak azért sajnálom egy kicsit, mert így a Tamás nem tud majd bent lenni velünk, még a Csilla megmutatja, és elmondja a helyes tanítási módszert. Na mindegy.

A Félix alvása még mindig nem rendeződött. Sőt! Rosszabb lett!
Miután az ovi befejeződött, borult az egész napunk. Reggel később keltünk, és így csúszott az egész alvási rend. Plusz még az esős idő is rendesen betett, mert nem tudták "kitombolni "magukat.
Ennek próbálok most véget vetni!
Ma reggel ismét 7 órakor keltünk, és korábban mentek délután is aludni. Remélem beválik, mert már megint kezdek egy zombira hasonlítani, és a türelmem sincs éppen a toppon!:(

A múlt héten nem kellett újra elmennünk Budapestre, mert a Bea nagyon rendes volt, és megcsinálta a kimaradt kártyákat. Holnap meg is kapom őket. Remélem így most már minden fontos dolog meglesz.

A Félix azóta is egyedül kanalazza a főzeléket, és egyre ügyesebb. Az első napokban még megpróbálta visszapasszolni a feladatot nekem, de nem hagytam magam, mert láttam, hogy képes rá!:) Visszafelé meg ugye nem fejlődünk!:)) Úgy tűnik, már belenyugodott a dologba!
Már csak a pohárból ivásra kellene valahogy rávennem. Addig már eljutottunk, hogy megfogja a poharat, és egy kortyot megiszik a pohár aljából, de azt is elég ügyetlenül csinálja. Nem "harap" rá a pohárra, hanem csak úgy önti a szájába, aminek az a következménye, hogy a "cucc" fele melléfolyik. Már ezerszer megmutattam neki (figyelt közben!), de mégsem jött még rá a technikájára!

2009. június 22., hétfő

Egyedül eszi a főzeléket!!!!!!!!

Nyári frizurás vigyori!:)


És komolykodós!


A Félix tegnap este óta (eddig ugyan még csak két alkalommal) egyedül eszi a főzeléket!!!!:)

Már többször próbáltam rászoktatni az egyedül evésre, de az ediigi próbálkozásaim nem sikerültek. Ha meg is fogta a kanalat, nem kanalazott.
Ha mégis kanalazott, akkor nem a szájába ment a kanál tartalma, hanem a másik tenyerébe, és bőszen maricskolta a főzit.
De a legjellemzőbb mégis az volt, hogy nem is akarta megfogni a kanalat, csak az én kezemet tolta oda, hogy etessem.

De tegnap este csoda történt! A délutáni főzelékéből több mint a fele megmaradt, amit én az asztalon hagytam. Miután az apuval megjöttek a biciklizésből, odamasírozott, és megfogta a kanalat. Gondoltam kivárok, mit fog csinálni. És életében először, a kanál tartalmát a szájába lapátolta. Párszor megpróbálta rám ruházni a feladatot, de mivel láttam, hogy képes rá, nem engedtem neki. Így szép lassan elfogyott a főzelék. Óriási nagy dicséretet kapott érte!!!
Ma délben pedig megismételte a produkciót!:)

2009. június 18., csütörtök

Félix beteg

A Félixnek megint fáj a füle.:( Ez a fülfájása annyiban különbözik az eddigiektől, hogy (vasárnap) magas lázzal kezdődött. Nem volt náthás, nem köhögött. Nem is igazán tudtam mire vélni a lázat. Aztán a második lázas nap délutánján elkezdte fogni a fülét, és sírva rohangált a lakásban. Eddig még ezt sem csinálta soha. Ha fájt a füle, akkor csak ordított. Az sokkal rosszabb volt, mert úgy még kevésbé tudtam, hogy mi a baja. Csak az ordítás intenzitásából, és a hosszából tudtam rá következtetni. Eü-s létemre sokszor nem igazán tudok vele mit csinálni!:(
Mennyivel könnyebb betegség esetén a Rebussal! Csak megkérdezem, hogy hol fáj, és Ő megmondja!
Szerdán elvittem a helyettesítő doktornőhöz, aki nagyon rendes volt. Mondtam neki, hogy a Félix nem igazán szereti bevenni a gyógyszereket (és akkor még finoman fogalmaztam), és ha be is veszi, akkor csak Nutellával. Erre olyan gyógyszert irt fel, amit csak napi egyszer kell bevenni, és csak három napig.

Kedden elvoltunk a Vadaskertben, és megcsináltuk a Félix személyre szabott PECS, és napirendi kártyáit. Először úgy volt, hogy kétszer megyünk, de lehet, hogy megúsztuk ezzel az egy alkalommal. Bár nem biztos, mivel egy pár fontos, napi szinten használt dolog kimaradt. Itthon természetesen felírtam, hogy milyen napirendi kártyákat szeretnék, de listát nem vittem el, mert jövő keddre volt beütemezve a napirendi kártyák gyártása.
Ma megpróbálom felhívni a Beát, hogy ilyenkor mi van. Menjünk a jövő héten is, vagy esetleg máshogy is meg tudjuk oldani.....!?
Ez(k)en kívül még egy alkalommal biztos, hogy mennünk kell, mivel meg kell tanulnunk a PECS kártyák helyes használatát gyakorlati síkon is (az elméleti okítás már megvolt). És erre Félixestől, kedvenc nasijai, és a nasikat ábrázoló PECS kártyák kíséretében kell mennünk. Már csak az időpont hiányzik.Remélem ma sikerül elérnem a Csillát telefonon (tegnap nem sikerült)!

A Rebeka nyári szünete elég katasztrófálisan kezdődött!:(
A Félix betegsége miatt beszorultunk a lakásba. Ő néha kimegy az udvarra, de baromira unja magát egyedül. Nagyon sajnálom szegényemet, hogy nincs egy "egészséges" tesója!:(((
Néha belegondolok, hogy ha a Félix nem élne autizmussal, akkor már tudnának együtt játszani, én meg már ringathatnám a harmadik Manókámat! Nem"cserélném" el Őt, mert nekem így is a világ legédibb és legszerethetőbb kisfiúja, csak jó lett volna, ha Ő születik harmadjára, és akkor "mindenki jól jár". ( Nem tudom, mennyire érthető (leginkább érzelmi síkon) az amit leírtam. Remélem senki nem érti félre!!!!)
Most látom igazán, hogy hogy tud hiányozni egy tesó!!!!:(
Még szerencse, hogy itt van az apukám. Ő minden nap elviszi a Rebekát a gyárba ebédelni, és este bicikliznek, vagy görkoriznak egyet.
Nem túl sok az olyan program, ahova a két gyerekkel együtt el tudok menni.
De ha a Félix meggyógyul, legalább az a pár dolgot kiaknázhatjuk!:)

2009. június 8., hétfő

Sok minden!

Annyi minden dolog történt velünk, hogy nem is tudom, hogy hol kezdjem.

A Félix a játékok során mostanában nagyon ügyes. Egyre több dolgot tud önállóan megcsinálni.
Az alvás terén viszont (3 hete) visszaesések vannak. Sokszor délután nem alszik el, ennek viszont az a következménye, hogy kora este elalszik. Felébreszteni ilyenkor nem nagyon lehet, vagy ha mégis, akkor totál kerge. Mindenen sír, dühöng. Ilyenkor semmi nem jó neki. Ha viszont hagyom aludni, akkor ébredés után jó kedve van, viszont éjfélig, egyig játszik. És ami a legrosszabb, hogy hajnalban ( általában 3:30-4óra között) ismét felkel játszani. Hiába agyalok, nem tudok rájönni, hogy mi váltotta ezt ki belőle! Remélem nem fog már sokáig tartani!!!

A Rebekáéknál az oviban megvolt az évzáró. Náluk szerencsére ez játékos jellegű. Először egy mese feldolgozásának a keretében megmutatták, hogy mit tanultak az év során. Rebeka a malacmama szerepében tündökölt!:) Nagyon ügyesek voltak!
Utána egy gyerek-szülő verseny volt a tornateremben, végül az Óvónők megvendégeltek mindenkit egy kis fagyival.
Szerdán megyünk kirándulni a csoporttal a győri állatkertbe. Remélem jó idő lesz!
A jövő héttől viszont indul a nyári szünet!!!

A szülőtréningeknek sajnos vége.:( Hiányozni fog. Nagyon jó volt egy kicsit kimozdulni a gyerkőcök nélkül, és találkozni hasonló cipőben járó szülőkkel. És az előadások is nagyon jók voltak.
16-án és 23-án megyünk PECS és napirendi kártyákat csinálni, meg majd valamikor a gyerekkel is, tanulni mindezek használatát.

Szombaton itt nálunk a Duna partján a helyi Autista Alapítvány rendezett egy kis "összeröffenést". Volt szalonnasütés, virslievés, csónakázás, buborékfújás, rohangálás stb.!
Csak az idő nem volt túl jó. Majdnem végig szakadt az eső.
A Félixnek a motorcsónakázás nagyon tetszett, alig akart belőle kiszállni. 2x is mentünk!
Én elfelejtettem gépet vinni, de itt vannak az ominózus napról képek ( http://remenyseg.uw.hu/ )!
Az mondjuk bizonyos, hogy bőrig áztam. A riksa is totál beázott, úgyhogy mire hazaértünk, a Félix feneke csupa víz volt!

Másnap a szétázósság folytatódott. Már délelőtt elmentünk Halászira, mivel a Rebeka a hétvégét megint ott töltötte. Szép naposnak indult a nap, de délután ismét szakadt az eső. A riksa ismét beázott, a gyerkőcök nadrágja átázott, az én pólómból meg csavarni lehetettt a vizet.:( Brrrrrr!
Úgy szeretnék valami pici autót.............................!!!!

És akkor még a fogorvosról, az autónk vizsgáztatásáról, meg még egy csomó dologról nem is írtam!:)